Első utunk a városban

Clip art illustration of a Cartoon Tiger with a Missing Tooth

 

FIGYELEM! Az alábbi leírást szerzői jog védi, tilos máshol megjeleníteni, letölthetővé tenni akár részben, akár egészben előzetes írásbeli engedély nélkül!

Az előző leckét ott hagytuk abba, hogy megígértem, hogy most átvesszük az irányítást a kiválasztott buszunkon. Vágjunk bele! (Ahhoz, hogy menetrend szerint tudjunk vezetni, csapjunk le egy 92-es járatra a pályán, kössük magunkat a buszhoz.) Váltsunk át a vezető nézetre (F1), majd várjuk meg, amíg a jármű megáll. Hívjuk elő a menüt (emlékeztek rá? Bal ALT billentyű), majd kattintsunk a ‘Váltás az AI és emberi vezetés között’ ikonra. (Aki nem tudja melyik ez, nézze meg a korábbi leckénkben!)  A kérdésre válaszoljunk Igennel (‘Ja’), így máris becsöppentünk egy járművezető bőrébe.

Gyorstalpaló a kezelésről

Alapértelmezetten a billentyűzettel tudod a buszodat irányítani. A numerikus blokk ‘8’-as gombbal gyorsítani, a ‘2’-essel fékezni, a ‘4’-‘6’ a balra/jobbra kormányzásban segít. Irányjelzőt működtetni a ‘7’ és ‘9’ gombokkal lehetséges. Az irányjelző kikapcsolása a numerikus billentyűzeten a ‘.’ (pont)-tal lehetséges. A kamera nézőpontját a kurzormozgató nyilakkal tudod módosítani.

Hátra van még az ajtók vezérlése.

A gyári MAN-ok a Berlinre jellemző ajtónyitó móddal vannak elkészítve. Ez azt jelenti, hogy a járművezető csak az első ajtók nyitását/zárását tudja kezelni, a hátsó ajtó automatikusan nyílik – ha szükség van rá a megállófék alkalmazása után. Természetesen záródása is teljesen automata. Az előbb említettem a megállóféket. Modernebb buszokon az ajtó nem nyílik addig (az első sem), amíg a megállóféket nem kapcsolod be, bekapcsolt ajtóféknél nem is tudsz elindulni. Ezt a numerikus billentyűzeten a ‘-‘ lenyomásával tudod megtenni. Miután aktiváltad az ajtóféket a hátsó ajtó automatikusan kinyílik (ha volt leszálló utas). Az első ajtó szárnyai külön gombon találhatóak, a numerikus billentyűzeten a ‘/’ és ‘*’ gombokkal lehet ezek nyitását/zárását kezdeményezni.

Most már minden szükséges információval rendelkezel ahhoz, hogy vezesd a járművet. (Javasolt a menüben az útirányjelző nyilacskák bekapcsolása, így legalább tudni fogod, merre kell menni.) Amennyiben a végállomásra érsz, a vissza irányt a menüben ‘Menetirány jelző táblák egyszerűsített beállítása’ gombbal tudod beállítani. (Később elmerülünk a felületi “számítógép”, az IBIS programozásában is.)

Vezessetek óvatosan, az utasaink elég érzékenyek a nagy erejű fékezésre, padkázásra, balesetet pedig utazásuk félbeszakításával “díjazzák”!

Legközelebb saját buszt helyezünk a pályára, megtanuljuk a szakszerű indítását, és nem csak vendégek leszünk a járműveken.