Időjárás szabályzó masina

Clip art illustration of a Cartoon Tiger with a Missing ToothFIGYELEM! Az alábbi leírást szerzői jog védi, tilos máshol megjeleníteni, letölthetővé tenni akár részben, akár egészben előzetes írásbeli engedély nélkül!

Gondolom mindenkinek feltűnt, hogy Berlin felett mindig napos az ég! Ez azért hosszú távon unalmas, valljuk be! Szerencsére az OMSI-ban lehetőség van arra, hogy mi szabályozzuk a virtuális valóságunkban az időjárást.

Nézzük, hogyan tudjuk ezt megoldani!

Nyissuk meg a menüt, és kattintsunk az “Időjárás” ikonra (Esőfelhő jelöli). Feljön a következő ablakocska:

12Amint látjuk, lehet válogatni embert próbáló feladatok közül:

  • <Best Weather> – mindenki happy, minden körülmény a legjobb,
  • Fagyott útfelület – Odakint tombolnak a mínuszok, az út csúszik, az utasok fáznak,
  • Talajmenti köd – Tipikus késő őszi időjárás, látótávolság minimális,
  • Hózápor – Mint a fagyott útfelület, ráadásul szakad a hó, … csúszik az igazgató,
  • Esős – Nyári kis zápor,
  • Nyári idő – kellemes hőmérséklet, látótávolság a maximumon, a madarak csicseregnek

Van még egy izgalmas dolog alul: Valósidejű időjárás. Igen, ez az, amire gondolunk. Az OMSI képes arra, hogy repülőterek valós időjárását állítsa be a játékunkba. Jelöljük be a kiválasztót, majd nyissuk ki a legördülő menüt. Hoppá! Hisz itt szerepel fővárosunk, Budapest is! Ezt kiválasztva pont ugyanolyan időjárási körülmények lesznek a játékban, mint ami kint uralkodik az utcán (feltéve, ha Budapesten lakunk)! Micsoda jó móka, nem igaz?

Tovább vizslatva az ablakot, feltűnhet egy másik fül, amelynek a neve: ‘Felhasználó által meghatározott időjárás’

Nézzük csak meg, hogy mi is ez!

13Amint látható, itt aztán mindent megadhatunk, ami szemnek és szájnak ingere! Látótávolság, szél, csapadék, hőmérséklet, stb. A legszebb a dologban, hogy az ‘Időjárás mentése‘ gomb segítségével elmenthetjük az általunk megadott beállításokat, amelyek felsorakoznak az első oldali listába!

Menjünk vissza az első fülre, és válasszuk ki a csapadékos időjárást (Esős), majd nyomjuk meg az ‘OK’ nyomógombot!

Visszatérve a pályára, buszunk ablakán keresztül látszik, hogy kint szakad az eső. A szélvédő másodpercek alatt vízfolyásokkal lesz tarkítva, lassan nem is lehet rajta kilátni.

14

Szerencsére az ablaktörlő lapát nem dísznek szerepel a buszon. Ahhoz, hogy bekapcsoljuk, nyomjuk meg a ‘W‘ billentyűt! A lapátok gyorsan lesöprik a felgyülemlett vizet a szélvédőről. Kisebb záporok esetén zavaró, és nincs is szükség rá, az ablaktörlők folyamatos működése. Kapcsoljuk ki (W), majd nyomjuk le a SHIFT+W kombinációt! A lapát pár másodpercenként törli az ablakot. Sárfelverődés esetén a koszos ablakot lemoshatjuk az ablakmosó indításával. Ehhez nyomjuk meg a CTRL+W gombokat! Amíg nyomva tartjuk, a szélvédő mosásra kerül.

Következő alkalommal már havas környezetben tesszük tudásunkat próbára, valamint megtanuljuk a busz fűtési rendszerét kezelni.