Új busz telepítése II. – Harmadik ajtó

Clip art illustration of a Cartoon Tiger with a Missing ToothFIGYELEM! Az alábbi leírást szerzői jog védi, tilos máshol megjeleníteni, letölthetővé tenni akár részben, akár egészben előzetes írásbeli engedély nélkül!

Előző részünkben eljutottunk addig a pontig, hogy sikerült a játékba bevarázsolnunk az Ikarus 260-at, de a teljes boldogságunkig még meg kell oldani pár dolgot.

Kezdjük a harmadik ajtó vezérlésével!

Amint észrevettük, az Ikarus 260 különleges, hisz a gyári MAN-ok csak két ajtóval rendelkeztek, míg ez a remek busz egyből három ajtót ad utasainknak arra, hogy a fel-  és leszállást elvégezzék. Bár a műszerfalról remekül nyitható a harmadik ajtó is, de mi szeretnénk, ha ehhez nem kellene egerészni, inkább billentyűzetről nyitnánk és zárnánk. Szerencsére erre is lehetőségünk van, de ehhez egy picit az OMSI mélyére kell nyúlnunk, új billentyűzet eseményt kell regisztrálnunk a játékba.

Szerencsére ez egyszerűbb, mint ahogy hangzik. Először is meg kell állapítanunk, hogy a busz harmadik ajtójának a nyitása/zárása melyik eseményekhez van kötve. Ehhez használjuk fel az ide vonatkozó Gyorstippünket (http://omsihu.wordpress.com/2013/06/27/gyorstipp-harmas-ajto-nyilj-ki/), vagy ha szerencsénk van, akkor a jármű készítője volt olyan rendes, és a leírásában mellékelte ezt.

Jelen esetben a gyorstippet felhasználva megállapíthattuk, hogy a trg_bus _doorfront3 eseményhez van a harmadik ajtó nyitása és zárása is rendelve, így ezt az eseményt kell felvennünk, és billentyűvel ellátnunk.

Ehhez nyissuk meg a beállításokat (menü jobbról a második ikon), majd itt válasszuk ki a Billentyűzet fület.

1Nézzük át az ablakban található listát, nem-e szerepel benne már ez az esemény! Ha nem, akkor kattintsunk a ‘Jármű esemény hozzáadása’ nyomógombra, ahol egy kis várakozás után újabb ablak jelenik meg a hozzáadható események listájával.

2Keressük meg az ablakban a <KY_bus_doorfront3> bejegyzést, jelöljük ki, és nyomjuk meg az ‘OK’. (Amint láthatjuk, a trg KY-ra cserélődött a listában.) Kis idő múlva az ablakocska becsukódik, a Beállítások listájának alján megjelenik az új eseményünk. Válasszuk ki, majd alul adjunk hozzá nyomógombot. Legegyszerűbb módja ennek az, ha a ‘Beírás’ gombra kattintunk (felirata félkövér lesz), majd lenyomjuk a kívánt billentyűt a billentyűzetünkön. Amint láthatjuk, lehetőségünk van arra, hogy a Ctrl, vagy a Shift gombok lenyomását is megköveteljük (pl. Ctrl+*) lehet a billentyűzet kombináció, valamint azt is meghatározhatjuk, hogy a nyomógomb folyamatos nyomása mellett éljen csak az adott funkció – ehhez a folyamatos jelölőt kell bepipálni.

Természetesen itt bármely funkciót lehetőségünk van átdefiniálni, de arra ügyeljünk, hogy ha több funkcióra is ugyanazt a nyomógombot adjuk meg, akkor mindegyik végrehajtódik!

Ha végeztünk, nyomjuk meg az ‘OK’-t és próbáljuk ki a buszunkon a harmadik ajtó nyitását/zárását. Igaz mennyivel egyszerűbb így, mint egerészni?