A rejtélyes IBIS bűvöletében

Clip art illustration of a Cartoon Tiger with a Missing ToothFIGYELEM! Az alábbi leírást szerzői jog védi, tilos máshol megjeleníteni, letölthetővé tenni akár részben, akár egészben előzetes írásbeli engedély nélkül!

Az előző részben megismerkedtünk a Rollband típusú kijelzők beállításával, most ugrunk egy nagyot a digitális csoda világába. A modernebb MAN buszok Rollband helyett már digitális, pontmátrix kijelzővel rendelkeznek. Ennek a vezérléséről az IBIS gondoskodik, amolyan miniatűr fedélzeti számítógépként.

Hogyan kell kezelni az IBIS-t?

Ahhoz, hogy elmerülhessünk a kezelésében, először is válasszunk ki egy olyan buszt, amely már tartalmazza a digitális kijelzőt. A helyzetet bonyolítja, hogy kétféle IBIS található meg a járművekben. Válasszuk ki az MAN SD92 autóbuszt (ez már a modernebb, V2.0-t tartalmazza), és rakjuk le a pályára az előző részben leírt feltételekkel. (Freudstr., 4:15).

Nézzük meg közelebbről ezt a ketyerét!

9Megtalálható rajta egy digitális kijelző, valamint jópár nyomógomb. A lényeges nyomógombokat bekarikáztam. Az első csoport szolgál a számok bevitelére, a jobb alsó nyomógomb felel meg az ENTER-nek, a bal alsó a törlésnek. A második csoporttal tudjuk a beviteli módot váltani, a harmadik csoport pedig a megállók között vált előre/hátra.

Ahogy korábban írtam, a műszerfal, így az IBIS is, teljesen interaktív, azaz a nyomógombjai megnyomhatóak. Én most – ahogy korábban is – a billentyűzettel történő kezelést mutatom meg.

IBIS használatához szükséges nyomógombok billentyűkombinációi:

  • 0-9: CTRL+Numerikus billentyűzeten a számok 0-9-ig,
  • Bevitel: CTRL+Numerikus billentyűzeten ENTER
  • Törlés: CTRL+Numerikus billentyűzetenvessző (,)
  • Járatszám megadása (Linie/Kurs feliratú gomb): CTRL+Numerikus billentyűzeten szorzás jel (*)
  • Útvonal megadása (Route gomb): CTRL+Numerikus billentyűzeten osztás jel (/)
  • Cél megadása (Ziel gomb): CTRL+Numerikus billentyűzeten a kivonás jel (-)

Amint láthatjuk, az IBIS programozásához mindenképp le kell nyomnunk a CTRL billentyűt.

Ennyi kitérő után folytassuk a játékkal! Ott tartottunk, hogy 4:15 perc körül járunk, a buszunk a Freudstr. megállóban áll, várja az indulást. Ráadtuk a gyújtást, felkapcsoltuk a világítást, minden készen áll arra, hogy elkezdhessük utunkat.

Előbb azonban be kell állítanunk az IBIS-t, hogy a kijelző kiírja a járatszámot, és a célállomást.

  • Nyomjuk meg a ‘Linie’ nyomógombot az IBIS-en (CTRL+*), majd írjuk be a következő számsort: 09200  (CTRL+*, CTRL+0, CTRL+9, CTRL+2,CTRL+0, CTRL+0, CTRL+Enter)
  • Nyomjuk meg a ‘Route’ nyomógombot az IBIS-en (CTRL+/), majd írjuk be az egyes járatszámot: 01 (CTRL+/, CTRL+0, CTRL+1, CTRL+Enter)

Az IBIS programozása ezzel megtörtént, ha külső nézetbe váltunk, láthatjuk hogy a kijelzőn megjelent a célállomás és a járatszám.

11

Ez eddig szép és jó, de mit jelent a 09200?
A járatszámot minden esetben öt számjegy jelöli. Ebből az első három a járat tényleges száma, az utolsó kettő pedig a kiegészítő karaktereket jelenti. Azaz, a 09200 esetén 092 jelzi, hogy a 92-es járatot kívánjuk betáplálni, a 00 pedig azt, hogy a 92 után/előtt nem áll semmilyen speciális karakter.

A pálya tartalmaz két kiegészítő járatot is, a reggeli/délutáni időszakban jár a 92E járat. Ahhoz, hogy ez jelenjen meg a kijelzőn, a 09210 kódot kell beírni. Itt is a 092-a 92-es járatot jelenti, a 10-es kód pedig az E betűt, így lesz 92E a járatszám. A másik járat az éjszakai 13N, amelynek a kódja pedig: 91300

A további kiegészítő karakterekről és kódjairól leírást találtok a kézikönyv 113.oldalán. (OMSI könyvtárában Manual.pdf)

 És miért 01-et írtunk útvonalnak?

Egy járatnak több végállomása is lehet (igaz ez főképp a 92E járatra), a végállomásokat külön sorszámmal jelölik. A 92 esetén 01 a Stadtgrenze, a 02 pedig a FreudStr. A többi járat végállomásairól és azok kódjairól szintén a kézikönyvben találtok leírást.

Bizonyos pályákon a fenti megadási módok helyett a Cél megadásával lehet járatot beállítani. Ehhez nyomjátok meg a Ziel gombot (CTRL+-), és írjátok be a hozzá tartozó számkódot!

Miután beállítottuk a kijelzőt, várjuk meg az indulási időt, és kezdjük el a járatot.

Az SD92 busz különlegessége, hogy hangos utastájékoztató rendszerrel is felszerelték! Minden megálló előtt léptetnünk kell a megálló listát (sajnos ez nem automata, a járművezetőnek kellett elvégeznie a kuplung pedál helyére szerelt kis pedállal). Kényelmetlen menet közben az IBIS apró gombjait keresgélni egérrel, szerencsére a játék készítői erre is gondoltak, ezt a funkciót is kivezették a billentyűzetre. Egyszerűen nyomjuk meg a ‘Q‘ billentyűt, és ha mindent jól csináltunk, egyből felcsendül a hangszórókból a következő megálló neve, valamint az IBIS kijelzőjén is megjelenik.