Navigáció a pályán

Clip art illustration of a Cartoon Tiger with a Missing ToothFIGYELEM! Az alábbi leírást szerzői jog védi, tilos máshol megjeleníteni, letölthetővé tenni akár részben, akár egészben előzetes írásbeli engedély nélkül!

Kezdőknek szóló sorozatunk mostani részében megtesszük az első lépést ahhoz, hogy profi autóbusz vezetőként kereshessük virtuális kenyerünket. Ha még nem tettük, töltsük be a ‘Berlin- Spandau 1989’ pályát. (Alapértelmezetten kettő pálya található meg a játékban, az előbb említett Spandau, valamint egy fiktív kis pálya Grundorf néven.) Hosszabb-rövidebb töltési idő után megjelenik a képernyőn az izgő-mozgó városunk, középpontjában a Spandaui vasútállomással.

Közlekedjünk a városban!

A kamerát úgy közelíthetjük/távolíthatjuk, ha lenyomjuk a jobb egérgombot, és közben előre, illetve hátra mozgatjuk az egerünket. Ha meg szeretnénk fordulni, akkor nyomjuk le a középső egérgombot (egérgörgőt), és mozgassuk az egeret. Ha meguntuk a spandaui vasútállomást, és környékét, ideje szedni a sátorfánkat, és arrébb vonulni. Ehhez mozgassuk az egeret oda, ahova menni szeretnénk, és nyomjuk meg a jobb egérgombot. Ha meguntuk a gyalogos közlekedést, akkor keressünk egy járatát teljesítő autóbuszt, és csapjunk le rá! Ehhez bal egérgombbal kattintsunk a buszon, a felugró kérdésre pedig válaszoljunk ‘Igen’-nel (‘Ja’). Ezzel hozzákötöttük magunkat a járműhöz, követni fogjuk az útja során. Természetesen továbbra is működik a már megtanult navigációs mód, így akár bele is nézhetünk buszunk belsejébe. Amennyiben kíváncsiak vagyunk a járművezető nézőpontjából a városra, nyomjuk meg az ‘F1’ billentyűt. Ha mindent jól csináltunk, akkor megjelenik előttünk a busz műszerfala, ahol bizonyos nyomógombokat vezérelhetünk is. Ha az utasok bőrébe szeretnénk ülni, akkor az ‘F2’ billentyűt kell lenyomni. Külső nézetbe az ‘F3’ lenyomásával juthatunk. Van még egy nézőpont – a madártávlat –  amelyet az ‘F4’ billentyűvel hívhatunk elő.

spandauSpandau-i látkép, háttérben a vasútállomással

Következő részünkben átvesszük az irányítást a kiválasztott buszon, rettegjenek utasaink!